maanantai 31. elokuuta 2015

Misty mountains

Ruskan kosketus alkoi näkyä jo elokuun puolivälissä. Se kertoi ilmojen eli öiden viilenemisestä. Vaikka kyllä kesäkin oli täällä kylmä. Syksyn saapuminen toi myös toisen mielenkiintoisen ilmiön. Nimittäin paksut sankat sumut. Monena aamuna töihin herätessä ei ole pystynyt huoneen ikkunasta näkemään viereistä tunturia, niin sakeaa sumu on ollut. Ja siis lähimmät tunturit ovat talostamme parin sadan metrin päässä.
Sumu on omalla tavallaan äärettömän kaunista. Harmittaa oikein ettei ole jaksanut herätä aamulla aikaisin valokuvaamaan. Autossa olen töihin ajaessa jotain kuvia räpsinyt. Onneksi olen aamuliikenteessä ihan yksin, sillä joku ehkä saattaisi kuvailla ajoa niinä hetkinä holtittomaksi, mutta tottahan pysäytän auton aina kun paikka löytyy.. :D

Nämä joen päällä leijuvat sumut täällä aiheutuvat siitä, että kylmä ilma laskeutuu joen päälle, ja veden lämpötilahan on ilmaa suurempi. Tällöin vesihöyryä haihtuu paljon, ja se jäähtyy ja tiivistyy sumuksi. Ja siis, sitä sumua on vaan niin käsittämättömän paljon, sankasti, laajasti.. Taas yksi luonnonilmiö, mikä menee täällä "överiksi", jos niin saan asian ilmaista :D 

Saamensilta Tenon yli. Norjaa eikä Tenoa näy.

Matkalla töihin

Usvapilvi Tenon yllä

Ainakin tietää tasan tarkkaan missä joki menee...

keskiviikko 26. elokuuta 2015

Reippaasti rinkaten Kuoppilasjärvelle 22.-23.8.

Koko kesän oli ollut haaveena tehdä yönylireissu jonnekin päin tunturia. Ajatuksena oli ollut juurikin Kuoppilasjärvi ja sen ympäristö, sen hyvän saavutettavuuden ja upeiden maisemien takia. Kämppikseni innostui myös ajatuksesta ja yhtäkkiä saimmekin lyötyä ajankohdan lukkoon. Alunperin oli tarkoitus lähteä jo perjantai-illasta, mutta työ- ja muiden kiireiden takia lähdimme liikkeelle vasta lauantaiaamusta. Rinkat täyteen erä- ja kalastuskamoja sekä ruokaa. Sitten mars matkaan!
Sää oli ollut suosiollinen koko viikon (yli +20°, voitteko kuvitella!) ja lämpöä piisasi myös tunturissa.

Evästauko tunturissa @ Oađašanjávri
Nimim. Happy Feet

Matkaa Kuoppilasjärvelle eli Goahppelašjávrille Utsjoen kylältä on noin 15km, riippuen reittivalinnasta. Reitit on hyvin merkittyjä ja polut selkeitä. Paikoin helppokulkuista, paikoin vaikeakulkuista. Tunturissa onneksi kävi pieni tuulenvire, koska t-paitasillaankin oli hiki. Mutta eipä valitettu, koska koko kesä on ollut niin kylmä täällä!

En haluaisi toistaa itseäni, mutta pakkohan se on! Maisemat on vaan niin älyttömän upeita täällä! Niitä ei vaan voi lakata ihastelemasta. Mitä lähemmäs Kuoppilasta tultiin, sitä jylhempää maisema oli. 

Kuoppilasjärvi

Alkuillasta olimme vihdoin perillä, viiden tunnin patikoimisen jälkeen. Autiotupa oli siisti ja tilava, ja tunnelma oli kodikas. Vähän ruokaa nassuun ja päikkärit, jonka jälkeen lähdimme iltakalastukselle. Olin saanut kuulla paikalliselta vinkkiä "vihreästä lammesta", syvästä ja kalaisesta lätäköstä tuvalta etelään. Etsinnöistä huolimatta lampea ei löytynyt, liekö kalavale vai lampi jossain kauempana kuin lähimaastossa. Hämärä kuitenkin koitti ja päätimme lähteä iltapalalle nuotion ääreen.

Kuoppilasjärven tupa

Minuutti saapumisesta ja jo oli kamat levällään :D

Iltakalastuksella

Iltapala notskin ääressä - teetä, kuivalihaa ja tikkuleipää

Lauantaina nukuttiin pitkään ja runsaan aamupalan jälkeen lähdimme Loktajärvelle kalaan, noin parin km päähän Kuoppilaksesta. Loktalle päästäkseen piti kivuta korkean tunturin yli ja voi waude mitkä maisemat jälleen! Horisontissa siinsivät Norjan Rastigaisat, joiden huipulta eivät lumet sula kesälläkään.
Valitettavasti Loktan kalat taisivat olla päiväunilla, kun ei taaskaan napannut. Vaikka kiersimme koko järven ympäri. Kevättalvella pilkkireissulla sain tästä samaisesta järvestä kuusi rautua, mutta ehkäpä juuri se olikin se ongelma...talvella kun pystyy kalastamaan keskellä järveä, kesällä on heiteltävä rannasta. Parin tunnin yrittämisen jälkeen kämppiksellä vihdoin nappasi, eli ei sentään niin nolosti käynyt, että kalattomiksi oltaisiin jääty. Huh.
Nestehukka ja kello pakottivat lopulta lähtemään takaisin. Paluumatkalla käytiin vielä heittelemässä Kuoppilasjärvellä, mutta koukkuun jäi vain alamittaisia harreja, jotka heitimme takaisin kasvamaan isommiksi :)


Loktajärvi ja Rastigaisat

Huipputyyppi! Eiku huiputtaja! Eiku huipulla tuul..ei tuule! Eiku hyvin mä vedän :)

Loktajärven riviera

Paluumatkan Utsjoelle vedimme kolmessa tunnissa, jalat tohjona, mutta mieli ja rinkka kevyenä. Ei olisi voinut olla mahtavampi reissu (tai no, nyt kun kysyit, kalaa ja marjaa olisi saanut olla enemmän tarjolla..!)! 
Kiitos ja kumarrus ilmojen herralle sekä kämppikselle laatuseurasta. :)


It's about the journey and the destination.

tiistai 4. elokuuta 2015

Kalahommia

"Teno sivujokineen on Euroopan parhaita Atlantin lohen kalastusalueita. Kalastus on tärkeimpiä virkistys- ja elinkeinomuotoja Utsjoella. Kalastuskisoja järjestetään ympäri vuoden, lohensoutukisoja kesällä Tenolla ja pilkkikisoja talvella tunturijärvissä."

Kesä on Utsjoella kalastuksen kulta-aikaa. Lohituristeja tulee kala-apajille ympäri maailmaa, Amerikastakin asti. Kalakausi, joka kestää 1.6.-20.8., määrittää monen paikallisen elämänrytmiä, kesällä monet paiskivat töitä aamusta iltaan! Itsekin odotin innolla tulevaa kalakesää ja lohi-illallisia. Noh, jos viime vuosi oli erittäin hyvä lohivuosi, niin tämä kesä ei täyttänyt odotuksia. Kyllä kalaa joesta nousi, muttei samassa mittakaavassa kuin edellisenä vuonna. Jokavuotinen heinäkuussa käytävä Utsjoen Lohirieha -kilpailukin voitettiin tänä vuonna alle 10 kiloisella lohella. Lohiriehassa kilpaillaan siis yhden päivän aikana siitä, kuka saa joesta ylös suurimman lohen. Onnelantörmällä yleisöä hemmoteltiin ruokakiskalla, markkinakojuilla, leikkimielisillä kisoilla, anniskelualueella ja liveaikaisella kisajuonnolla. Itse lähdin mukaan hommiin talkoolaisena ja tulikin muutama lohikeittokuppi tarjoiltua. Mukavaa oli, vaikka kylmä tuuli meni luihin ja ytimiin. Pipo päässä heinäkuussa, sellaista on meno Utsjoella!

Aidosti mielenkiinnolla olen perehtynyt kesän aikana paikallisen ystäväni avustuksella kalastuksen maailmaan. Täällä kalastus näyttäytyy aloittelijalle monimutkaisena palapelinä. Mistään ei löydä kaikkea tarvittavaa tietoa yhdessä paketissa, vaan tietoja tihkuu korviin sieltä sun täältä. Ensinnäkin paikkakuntalaisilla on eri kalaoikeudet kuin ulkopaikkakuntalaisilla. Lupia siis tarvitaan. Meinasin jo luovuttaa ennen kuin alotinkaan, johtuen tuosta lupaepäselvyydestä. Kävin nimittäin kalastamassa vain sivujoessa eli Utsjoessa, ja se onkin jaoteltu niin valtion vesiin kuin osakaskunnan vesiin. Ja eipä ole olemassa mitään karttaa, josta metrin tarkkuudella näkisit, missä kohdassa rantaa saa seistä. Noh, taaskin toisen paikkakuntalaisen kaverin avustuksella tämäkin asia alkoi selvitä. Vapa lainaan ja vaappuostoksille! Välinekaupassa tuntui kuin olisi ollut Glitterin koruhyllyn edessä. Toinen toistaan kiiltävämpiä ja värikkäämpiä vaappuja, metalleja, perhoja, lottoja, leechejä ymsymsyms roikkui oksilla, mistäminätiedänmikänäistätoimiihjeeeelp!! Taas kyseltiin kaverilta vinkkiä ja vieheboksiin alkoikin kertyä tavaraa. Odotukset olivat kovat, mutta ainakin vielä näin elokuun alussa tätä tekstiä kirjoittaessani koukkuun on tarttunut vasta yksi ainoa harri, ja sekin alamittainen.. Noh, vielä on pari viikkoa kalakautta jäljellä ja vaaput ovat vaihtuneet perhoihin. Jospa se siitä...ainakin oppii taas kovasti uutta perhoa heitellessä :) (toim.huom. ei sitä kalaa tullut enää loppukuustakaan.. :P)

Onni on, kun on kavereina paikallisia! Olen päässyt opettelemaan Tenolle myös perinteistä lohensoutua. Teno on jaettu soutulohkoihin, puhutaan "laskuista". Laskussa vene soudetaan siksakkaamalla emävirrassa Suomen rannasta Norjan rantaa kohti ja takaisin, keskeytyksettä edestakaisin. Vene siis koko ajan valuu virran mukana alavirtaan. Turisteilla vedessä saa olla maksimissaan kolme siimaa, paikallisilla ei ole rajoituksia tälle. Nyt alkaa meikäläisellä olla jo jokin käsitys soutuhommista sekä syötin valinnasta. Jos tämä kesä meni harjotellessa, niin ensi kesä menköön kalastaessa! :D

Pientä lohisanastoa:
Titti, tintti 1-3kg
lohijalka 3-7kg
luossa = lohi yli 7kg
talvikko= Tenossa talvehtinut lohi, laihtunut raato, päästettävä takaisin jokeen.

Lisäinfoa: http://www.utsjoki.fi/fi/matkailu/kalastus.php

Kulkutus:

Törmäsin ensimmäistä kertaa termiin kulkutus toukokuun viikkoina. Kulkutus eli lohenajoverkkokalastus on saamelaisille vanha perinteinen kalastusmalli, joka perustuu manttaalioikeuksiin eli Suomen puolen Tenolla maanomistukseen. Kulkutusoikeudet määritellään vanhojen tilojen nautinta- ja kalastusoikeuksissa. Kulkutus alkaa tänä vuonna 20.5. ja loppuu 15.6. Viikossa kulkuttaa saa vain kolmena päivänä maanantai-illasta torstai-iltaan. Kulkutuksessa ajoverkko lasketaan virran vietäväksi ja vedetään veneeseen hieman alempana kiinni saaliskaloineen. Verkkoajon kesto vaihtelee muutamasta minuutista varttiin ja vedessä enintään 500 metriä kerrallaan. Kaikki paikkakuntalaiset eivät oikeuttaa käytä, mutta suurin osa paikkakuntalaisten kalastusluvista lunastetaan kuitenkin perinteiseen lohen pato- ja verkkopyyntiin. Kulkutus on vähentynyt Tenojoella huomattavasti, kalastusperinne ei kuulemma kiinnosta enää nuoria. Turistit eivät saa kulkuttaa. (Inarilainen 17.6.2015 nro 25).
lue lisää: http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/tenolta-kuuluu-kulkutus/516952/



Teno


Talvikko


Utsjoki


Pikkukevojärvi


Teno

Aarrelaatikko vai korurasia?

Meitsi soutuopissa Tenolla