Perletur
Kullero
Ruohokanukka
Sielikkö
Blogini on viettänyt koko talven
ja kevään hiljaiseloa, sillä minulla on ollut teknisiä vaikeuksia bloggerin kansssa. Jostain syystä kirjoittaminen ja kuvien lataaminen ei enää onnistu puhelimen äpin kautta. Jahka innostun ja jaksan, niin siirtelen talvella kirjoittelemia juttujani läppärille. Nyt kuitenkin uunituore reportaasi viimeisimmästä Perletur -retkestä Norjan puolelle! Perleturit ovat paikallisten vapaaehtoisesti ylläpitämiä (ja merkitsemiä) reittejä tunturiin. Erittäin mainio lisä on, että reiteistä löytyy kuvaus norjaksi, joten itselle on helpompi varautua retkeen. Jokaisella kerralla olen päässyt nauttimaan upeista maisemista ja olenkin yhä innokkaampi tutustumaan uusiin reitteihin.
Olen päättänyt haastaa itseäni ja pakottaa itseni astumaan ulos mukavuusalueeltani. Tällä kertaa kyse on huonolla säällä ulkoilusta. Monesti olen suunnitellut ulkoilupäivät kuiville keleille. Utsjoen kesä on kuitenkin ollut toistaiseksi märkä ja kylmä, joten oli aika tarttua härkää sarvista. Reilun viikon sisään olen käynyt lenkkeilemässä ja päivävaelluksilla kolealla säällä. Ja yllättävän nopeasti olen tullut sinuiksi tihkusateen kanssa, mutta luulen asiaa auttaneen paremmat varusteet. Niin se vain menee, että kun jalat pysyvät kuivina, niin pieni sadekaan ei haittaa!
Tämä päätös mielessä jopa hieman uhmaa uhkuen pyysin ystävää mukaan uudelle Perletur -retkelle, vaikka säätiedotus lupailikin sadetta koko päiväksi. Olin monet kerrat ajanut Polmakissa Perletur -kyltin ohitse ja googlatessani paikkaa innostuin löytämästäni. Vain 2,3 km pitkä reitti veisi Suomen ja Norjan rajalle Buolbmátčohkkalle. Buolbmát on pohjoissaamea ja tarkoittaa suomeksi Pulmankia. Tietojen mukaan tunturin päältä pitäisi löytyä myös rajamerkki (iso kivikasa).
Ajoimme ensin Utsjoelta Nuorgamiin ja siitä rajan yli Norjan Pulmankiin (Polmak). Jätimme auton vähän turhan kauaksi aloituspaikasta, mutta en ollut ihan varma mahtuisiko auto tien laitaan. Olisi se juuri ja juuri mahtunut, mutta olkoon. Reitti alkoi reippaalla kipuamisella. Ja jatkui kipuamisella. Oli pidettävä useita hengähdystaukoja, mutta sehän vain sopi sillä maisemat olivat hienot jo hetken nousemisen jälkeen. Tenojokilaakso paljastui avarana takanamme. Muutamia tasaisia kohtia lukuun ottamatta ylöspäin mentiin jatkuvasti. Kasvillisuus oli erittäin rehevää ja alkukesän vehreää. Maa oli paikkapaikoin melko vetistä, mutta hyvillä vaelluskengillä siitä ei muodostunut ongelmaa. Mustikka on jo alkanut tekemään marjaa ja sadosta näyttäisi tulevan runsas. Näimme myös hillan kukkia, kulleroita, suopursuja, metsätähtiä ja ruohokanukkaa. Kuolleiden koivujen runkoja kurotteli siellä täällä kohti taivasta luoden eräänlaista synkkää tunnelmaa. Saattoi se toki johtua matalalla roikkuvista pilvistäkin :D. Pysähtelimme paljon valokuvamaan. Oli ihana katsella rauhassa pieniä yksityiskohtia eikä kiirehtiä hiki otsalla kohti huippua. Hiki kun tuli ilman kiirettäkin, sen verran jyrkkää nousu oli ajoittain. Välillä ripsi vettä, mutta pääasiassa astelimme kuivin vaattein eteenpäin.

Siniset merkit ohjasivat oikealle reitille
Kuolleittein koivujen rungot kertovat menneisyyden mittarimatotuhoista.
Alhaalla Tenojoki
Suomen puolen rajamerkki
Norjan puolen rajamerkki
Toisinaan tunturin huippua ei erottanut sadepilven sisältä, toisinaan se paljastui hetkeksi. Saavutimme poroaidan, joka osoittautui myös maiden väliseksi raja-aidaksi. Tyypilliseen tapaan puuraja loppui ja maasto muuttui kivikkoiseksi sekä kitukasvuseksi. Siltikin pystyimme edelleen bongamaan hillaa, kanervan kukkia ja muuta karujen olosuhteiden matalaa kasvustoa. Ensimmäisenä näin Suomen puolen rajamerkin, se vain oli aidan toisella puolella, joten en päässyt koskemaan siihen. Se harmitti hiukan, sillä olisin halunnut ottaa kuvan itsestäni sen vieressä. Rajamerkin takana häämötti Nuorgam ja erotinkin sekä Pulmangintien että Njállavaaran maston. Hetken hengailimme paikallamme, kunnes näin reittimerkkien jatkuvan vielä edemmäs ja kaukaisuudessa häämötti tihkun keskellä seisova kivikasa. Ylemmäs! Hihkaisin ystävälleni. Norjan puolen maamerkin saavutettuamme tuulikin oli yltynyt jo melkoisesti, mutta sadepilvi oli kaikonnut kuin tilauksesta. Kirjoitimme nimemme kävijälokikirjaan sekä räpsimme kuvia huiputuksen kunniaksi. Kylmä hiipi tuulen takia nopeasti takin alle, joten päätimme etsiä suojaisen eväspaikan. Emme palanneet takaisinpäin vaan jatkoimme huipulta etelään alas rinnettä, kohti Pulmankijärveä. Löysimme suojaisan kohdan ja vaikka rinne olikin melko viisto, niin päätimme istahtaa alas. Olin varannut itselleni runsaasti evästä, mikä teki mielen iloiseksi. Nälkä tuli varmasti taltutettua! Ja mikä parasta, lämmin evääni taltutti tuulen aiheuttaman vilunkin.

Siellä! Se varsinainen huippu siis.
Huipulla meitä odotti vieraskirja.
Huipulla!
Nautimme rauhassa eväät upeista maisemista nauttien. Taivas rakoili hieman idässä ja rikkoi harmaan värimaailman. Parasta oli tuntea istuvansa maailman laella ja nähdä kaikki se upeus. Aika menetti merkityksensä, elimme ja hengitimme vain maisemaa edessämme.
Kaukaisuudessa Pulmankijärvi, josta puolet kuuluu Suomelle, puolet Norjalle.
Buolbmátčohkka 🚩
Alaspäin tulimme luonnollisesti nopeammin, mutta pysähdyimme kuitenkin muutamaan otteeseen kuvaamaan lisää maisemaa. Jos ihmettelette intoamme kuvata niin paljon, niin minua motivoi tietenkin blogitekstin kirjoittaminen (blogi on muodostunut minulle eräänlaiseksi retkipäiväkirjaksi) ja ystävänikin tekee jonkin verran työksen valokuvaamista. Ja suurin syy oli tietenkin luonnon kauneuden ihastelu. En vain malta olla kehumatta lisää, niin onnelliseksi itse tulin tästä paikasta.
Mahdottomasti suopursuja!
Yhteenveto: Annan ehdottomasti tälle reitille arvosanan 5/5. Ihan vain siksi, että maasto vaihtelee reitin aikana runsaasti, nousut tuovat kivaa haastetta, reitti on kuitenkin sopivan lyhyt päiväretkeksi ja maisema huipulla on unohtumaton. Jollain hassulla tavalla Suomen maisema näytti erilaiselta kuin Norjan maisema, vaikka valtioita erottaa vain aita. Bonuksena oli hassuttelukuvien mahdollisuus rajamerkin kanssa. Meillä matkaa kertyi yhteensä noin 6 km, mutta jatkoimmekin hieman pidemmälle rajamerkin jälkeen. Aikaa kulkemiseen kului yhteensä noin 2,5h (ei sisällä evästaukoa), mutta pysähdyimme todella usein ottamaan kuvia. Reitti on muutamassa kohdassa haastava ja raskas jyrkkien nousukohtien vuoksi sekä sateella varmasti liukas. Varaa hyvät vedenpitävät kengät sekä vähintäänkin juotavaa matkaan, mieluiten myös evästä. Jonkilaista vaelluskuntoa olisi hyvä olla pohjalla, reitti voi olla hieman raskas liikuntaan tottumattomille. Kävelysauvat olisivat hyvä apu haastavissa paikoissa. Reitti on ehdottomasti tutustumisen arvoinen!

Kuva: Maria Berz / Into the Nordic Wilderness